השאלה הראשונה הינה כמובן מה זה בכלל טלומרים?
טלומרים הינם רצפים של חומצות אמינו בקצוות של כרומוזומים. רצפים כאלו קשורים באורח הדוק להזדקנות של רקמות ותאים. הווה אומר ככל שאדם מבוגר יותר הרי הטלומרים שלו נהיים יותר קצרים. עקב כך בסופו של דבר כאשר אין טלומרים התאים אינם מסוגלים יותר להתחלק.
כיצד עובדים הטלומרים?
הטלומרים בעצם מונעים פרימה של החומר הגנטי שנמצא בכרומוזומים. כאשר הטלומרים מתקצרים אנו מקבלים מצב שהחומר הגנטי שמצוי בשני גדילים שזורים זה בזה נפרם ונשבר. דומה למצב כאשר קצה של ריצ'רץ' נהרס.
לאחרונה פורסמו תוצאות של ניסוי דרמטי שבוצע על ידי נאס"א שמוכיח התאוריה כי ניתן לגרום להארכה של טלומרים. מדובר בשני אסטרונאוטים שהינם תאומים זהים. כאשר עקבו בקפידה אחרי השינויים שחלו בתאום שטס בחלל לעומת מצבו של התאום שנשאר בכדור הארץ, הסתבר כי התאום שטס בתחנת החלל במשך שנה לערך השתנה מבחינה גופנית לעומת אחיו. השינוי המעניין ביותר הינו התארכות של הטלומרים שלו.
מכאן ניתן להסיק כי טיסת חלל יכולה לגרום להצערה של הרקמות וחידושן. כמובן שאופציה זו אינה זמינה כיום. אבל החשוב בממצא זה הינו ההוכחה החד משמעית לכך שניתן לגרום לחידוש הנעורים של רקמות.
האם יש שיטות אחרות להצערה של רקמות?
נראה כי שימוש בקנאביס גורם להצערה של המוח לפחות בעכברים על ידי הארכה של הטלומרים. ממצא מפתיע זה נמצא במחקר משותף של מדענים מאוניברסיטת בון בגרמניה ושל מדענים מהאוניברסיטה העברית. נראה כי החומר הפעיל היה THC.
גם תזונה קטוגנית פועלת במנגנון דומה לשם הצערה של רקמות. במחקר מסין שפורסם בעיתון המקצועי NUTRITION JOURNAL בשנת 2016 הוכח כי איזון יותר טוב של רמת המוגלובין מסוכרר בחולי סוכרת מביאה לשמור אורך טלומרים.
פעילות גופנית סדירה מאריכה טלומרים. נראה כי בסביבות גיל 40 אנשים שמתעמלים באורח סדיר יהיו בעלי טלומרים ארוכים ב 9 שנים לעומת אנשים שאינם מתעמלים. יתכן כי המנגנון הינו ההשראה של מצב קטוגני בעת התעמלות מאומצת.
איך נגרמת הארכה של טלומרים?
לאחר מחקרים במשך עשרות שנים, התגלה אנזים שיכול להאריך טלומרים. אנזים זה קרוי טלומראז וניתן לגרום להפעלה שלו במצבים מסוימים. נראה כי המצבים הידועים כיום שיכולים לגרום להפעלה שלו הינם ברות קטוגנית, שמוש ב THC וכן פעילות גופנית סדירה רצוי באינטרבאלים.
האם ניתן לזרז הפעלה של טלומראז?
ישנם גם חומרים שידועים ברפואה שאינה מערבית כמאריכים טלומרים. חומרים אלו כוללים את צמח האסטרגולוס. צמח זה מכיל חומר כימי שמפעיל את אנזים הטלומראז.
לפי הרפואה האריובדית יש צמח שנחשב כמלך הצמחים ומכונה האריטאקי. בלטינית קרוי טרמינליה צ'לובה. צמח זה מסוגל למנוע הזדקנות של תאים למשל בעקבות חשיפה לקרינה על סגולה. המניעה של ההזדקנות נגרמת על ידי הפעלה של טלומראז.
נראה כי חשיפה של תאים לצמח זה גורם להארכה של אורך החיים הצפוי ב 40 אחוז לערך
עקה או סטרס בלעז הינו מצב בו ישנה עליה של קורטיזול. עליה כרונית של קורטיזול מאיצה הזדקנות וגורמת לקיצור טלומרים. ההזדקנות במצבים של עקה מתמשכת הינה בסדר גודל של 17 שנים!! כדי להפחית עקה יש לשנות אורח חיים, להשתמש בקנאביס וכן ניתן להשתמש בצמח הרודיולה שידוע כמוריד מתח. מנגנון הפעולה הינו הורדה של שחרור קורטיזול מחד ומאידך עליה ברמת דופאמין וסרוטונין.
המונע חמצון הראשי של בני אדם הינו מולקולה בשם גלוטתיון. מולקולה זו נמוכה לרוב במצבים של עקה ואצל אנשים הסובלים מכאב כרוני. עליה של רמת גלוטתיון מפעילה את טלומראז. אחד החומרים שמעלה גלוטתיון הינו N אצטיל ציסטאין. רמת גלוטתיון גבוהה מונעת הפיכת תאים לרדומים. עקב כך נמנע חמצון של חלבוני התא ונזק תאי.
זרעי ברוקולי הינם בעלי תכונה של הארכה של טלומרים ולכן מיצוי של זרעי ברוקולי יכול להגן מהזדקנות תאים.
רוב הפירות גורמים לעקה חמצונית בגלל עליה של סוכר בדם. אחד היוצאים מן הכלל הינו אוכמניות כחולות. אוכמניות כחולות מחזירות יכולת חלוקה של תאים זקנים אשר איבדו את היכולת להתחלק על ידי הארכה של טלומרים. אני לא מודע לפרי אחר שיכול לגרום למניעת הזדקנות, אומר ד"ר דרור רובינסון.