• Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • YouTube
  • LinkedIn
ד"ר דרור רובינסון – תזונה למניעת מחלות
  • דף הבית
  • אודות ד"ר דרור רובינסון
  • בלוג תזונה נכונה
  • צור קשר
  • דף הבית
  • אודות ד"ר דרור רובינסון
  • בלוג תזונה נכונה
  • צור קשר
ראשי » כללי » איך להוריד את רמת הסוכר בדם

איך להוריד את רמת הסוכר בדם

5 בפברואר 2019 3:38

תזונה להורדת רמות הסוכר בדם

כולנו שומעים בכל ביקור אצל הרופא שחשוב להקפיד על שמירת איזון סוכר בדם.  לא תמיד מובן לנו כמטופלים מדוע זה חשוב? יש גם בלבול האם מדובר במחלת הסוכרת או במצב של טרום סוכרת.  היתרון הגדול של שימור סוכר נמוך בדם הינה השימור של האפשרות של ייצור אנרגיה תאית.  התא מייצר אנרגיה על ידי שריפה של סוכר (ושומן) במיטוכונדריות  (אברונים קטנים של התא העוסקים ביצור חומר דלק הקרוי ATP).

יתרונות נוספים של רמת סוכר נמוכה בדם הינם יכולת לשרוף שומן, יכולת לייצר גופי קטו (Ketone bodies – (גופי קטו הן מולקולות מסיסות במים אשר נוצרות כאשר הגוף מפרק שומנים), על מנת להפחית תאבון ולשמור על יכולת תפקוד גבוהה.  בטווח הארוך נראה כי רמת סוכר נמוכה בדם מונעת את רוב התחלואה.

מהי רמת סוכר נמוכה בדם?

הרמה המתאימה משתנה אך נראה כי עדיף רמות סוכר של 70-90 מג' לעומת רמות גבוהות יותר (כמובן רמות עוד יותר נמוכות עלולות להביא לתופעות של היפוגליקמיה עד סיכון חיים).

מהו סוכר הדם?

המולקולה נקראת גלוקוז ומורכבת משילוב של 6 אטומי חמצן ופחמן עם 12 אטומי מימן.

הסוכר נוצר על ידי פוטוסינטזה בצמחים ובעצם מהווה הפיכה של אור השמש למוצר אנרגיה.  גם חיות ובני אדם מסוגלים ליצור סוכר ממזון.  כאשר אנו אוכלים מזון, הוא מתפרק במערכת העיכול ונספגים חומרים שונים בהם גלוקוז.

כאשר הגלוקוז נספג ממערכת העיכול, ריכוזו עולה בדם.  לגוף יש ארבע אפשרויות של טיפול בו:

שריפה על ידי הפיכה לפירובאט וחמצון במיטוכונדריות, יצור גליקוגן בשרירים או לחלופין הפיכה לשומן או השארות בדם.

איך מושפעת רמת הסוכר מתזונה?

כל תזונה מעלה את רמת הסוכר בדם.  אכילת פחמימות מכל סוג שהוא גורמת לעלית הסוכר.  גם אכילה של חלבון מעלה סוכר בדם אבל נראה שיש עדיפות לחלבון קולגן שמעלה פחות סוכר בדם מאשר חלבון אחר (קולגן הינו חלבון שנמצא בבשר ולא בצמחים).  מסיבה זו בלבד נראה כי לאנשים עם סוכר מוגבר בדם עדיף לצרוך חלבון ממקור חיות מאשר ממקור צמחי.

סיבות אחרות לעלית סוכר בדם:

מצבי לחץ (עקה או STRESS בלעז) גורמים לעלית רמת הורמון הקורטיזול והאדרנלין עם עליה בד בבד של רמת סוכר בדם.  חשוב מאוד להשתדל להוריד מתח ככל שניתן ולעסוק בפעילות שהוכחה כמורידה עקה כגון טיולים בטבע, התעמלות, ויוגה.

רמת הקורטיזול גבוהה מוקדם בבוקר כהורמון שאחראי על התעוררות.  לכן כדאי להימנע מסיבות אחרות שעלולות להעלות סוכר בדם בבוקר – הווה אומר עדיף לוותר על ארוחת הבוקר.

איך ניתן להוריד רמות סוכר בדם?

השיטה הטובה ביותר הינה להימנע מצריכה של מזון.  כמובן ששיטה זו אינה ישימה היות ואנו מוכרחים לאכול.  מאידך עדיף להימנע מאכילה של יותר מארוחה אחת ביום, ובעיקר עדיף להימנע מאכילה בבוקר.

שיטה אחרת להורדת סוכר בדם הינה על ידי דיאטה קטוגנית. דיאטה זו מבוססת על הורדת כמות הפחמימות עד כדי 15 אחוז לכל היותר מצריכת המזון ליום.

שיטה שלישית להורדת סוכר בדם הינה תוספת של קטונים לתזונה, כאשר תוספת זו מורידה את התיאבון וגם מעלה שריפה של דלק במיטוכונדריות.

שיטה רביעית הינה צום לסירוגין.  צום כזה לתקופות של 12 עד 24 שעות בתדירות גבוהה נוטה להוריד את ערכי הסוכר בדם על ידי קביעה מחדש של ערך סוכר בדם 'תקין' ברמות נמוכות  יותר משהיו קודם לכן.

כמובן שהורדת צריכה קלורית על ידי הורדת כמות האוכל תביא גם היא לירידת ערכי סוכר בדם, אך במצבים של רעב מתמשך יש לצפות להרס של רקמת שריר כמו גם לירידת קצב שריפת הדלק על ידי המטוכונדריות

אופציה טיפולית נוספת הינה מדיטציה.  מדיטציה גורמת לאחר כשישה חודשי טיפול לירידת רמת קורטיזול בדם וכך בעקיפין לירידה של רמת הסוכר בדם.  טיפול זה יעיל במיוחד לפי מחקרים במטופלים עם מחלה קורונרית של הלב (עורקי הלב).

אינסולין  ועמידות לאינסולין

אינסולין הינו האחראי העליון על איזון סוכר בדם.  לרוע המזל רמות אינסולין גבוהות גורמות בהדרגה לכך שהתאים אינם מגיבים עוד לטיפול באינסולין.  כדי לשמור על רמות סוכר נמוכות, יש צורך ביותר ויותר אינסולין.  תהליך זה נקרא עמידות לאינסולין והינו הבסיס למחלת ההשמנה, מחלת הסוכרת כמו גם סיבוכים שונים כגון מחלת הדמנציה, דכאון ונטייה לגידולים.

השילוב של סוכר גבוה בדם, אינסולין גבוה בדם ועמידות באינסולין גורם לעליה בשכיחות של שלוש מחלות עיקריות:

סרטן ככל הנראה נגרם במצב זה על ידי גירוי של פעילות של הורמון בשם IGF-1 שמנחה את התאים לעבור חלוקת תאים מואצת. בהדרגה מתפתחים גידולים ממאירים בעקבות גירוי זה.

מחלת לב נגרמת בגלל שלוב של פגיעה ישירה של האינסולין בדופן העורקים כמו גם נזק שנגרם לעורקים על ידי רמת סוכר גבוהה בדם.  מחלת לב הינה סיבת המוות העיקרית של חולי סוכרת סוג שניים.

מחלת אלצהיימר הינה מחלה הגורמת לאובדן זיכרון ובהדרגה לאי תפקוד של המוח. נראה כי עמידות לאינסולין של המוח הינה סיבה חשובה למחלה זו.

כיצד ניתן להפחית תנגודת לאינסולין?

הורדת רמות של סוכר בדם תגרום בהדרגה להורדת התנגודת לאינסולין.  עם הזמן נקבל רמות אינסולין נמוכות יותר, ומחקר מצביע על כך שנוריד הסיכון לסרטן ומחלות לב והתפתחות דמנציה.  כדי להפחית תנגודת לאינסולין יש לשלב מנגנונים של צום לסירוגין עם מנגנונים של הפחתת סוכר בדם כפי שראינו למעלה. אחת השיטות היעילות ביותר הינה דיאטה קטוגנית. דיאטה המבוססת בעיקר על צריכת שומן.

האם יש סכנה בהורדת רמת סוכר בדם על ידי דיאטה קטוגנית?

הסכנה הינה שעקב הורדת רמות הסוכר בדם הגוף יהיה ללא דלק לשריפה במיטוכונדריות.  למזלנו קיים מנגנון תומך של שריפה של גופי קטו. הווה אומר כאשר רמת האינסולין נמוכה, מתחיל להשתחרר שומן מן התאים. שומן זה נשרף על ידי המיטוכונדריות כדלק חילופי.  דלק זה קרוי גופי קטו ובעיקר בטאהידרוקסי בוטיראט.

עקב מנגנון זה, מאחר שתחת דיאטה קטוגנית צפויה רמת הסוכר בדם לרדת, הירידה לא צפויה להיות גדולה. כמו כן, למרות הירידה, קצב שריפת הדלק יישאר תקין ולכן אין לצפות לתסמינים של חוסר סוכר בדם.

יתרונות של דיאטה קטוגנית לפי מחקרים

דיאטה קטוגנית הוכחה מחקרית כדיאטה היעילה ביותר להורדת כמות שומן בגוף ועקב כך לירידת משקל.

צריכה נמוכה של סוכרים ביחד עם עלית רמת גופי קטו בדם צפוייה להוריד רמת גרלין (הורמון הרעב) במקביל יש לצפות לירידה של פפטיד Y  (הורמון הגורם לתאבון) ואילו עליה של רמת CCK (הורמון האחראי על תחושת השובע).

יתרון נוסף של הדיאטה הקטוגנית

איזון הסוכר בדם חשוב ביותר כדי למנוע תחושה של עייפות.  כאשר רמת סוכר בדם אחידה ורמת גופי קטו גבוהה, ניתן לצפות לתפקוד מוחי טוב יותר.  מחקר הראה בעכברים כי יכולת פתרון חידות (מבוך) משתפרת כאשר גופי קטו גבוהים.  כאשר 49 נבדקים קיבלו משימות של פתרון חידות במבחנים מקובלים לאינטליגנציה הרי הקבוצה שקיבלה משקה המכיל סוכר קיבלה ציונים נמוכים יותר מאלו שקיבלו משקה ללא סוכר. הלקח הינו שסוכר גבוה בדם פוגע גם בבני אדם בתפקוד המח.

איך ליישם שיטות להורדת רמת הסוכר בדם?

הכלי הטיפולי החזק ביותר שלנו כיום הינו דיאטה קטוגנית משולבת בצום טיפולי.

דבר ראשון דיאטה קטוגנית דורשת פיקוח רפואי.  הסיבה הינה שיש לעקוב אחר רמות של בדיקות דם.  שיטה אחרת לעקוב אחר רמת גופי הקטו הינה על ידי רמות בשתן או על ידי בדיקות נשיפה (ראות).  כל הבדיקות הללו דורשות פיקוח רפואי.  במקביל חובה לבדוק תפקודי כליה וכבד ולשלול החמרה או שינוי לרעה (בעיקר יקרה בדיאטה לא מאוזנת עם עודף חלבון).

השלב הראשון הינו להעריך מידת הצריכה של פחממות.  השיטה הטובה ביותר הינה לעקוב אחר התסמינים הבאים: עייפות לאחר האוכל, תחושה של גזים בבטן, ונפיחות.  תסמינים אלו מעידים לרוב על צריכת פחממות מוגזמת.

יש לעקוב בצורה מסודרת אחר כל צריכת מזון ולחשב במדוייק את תחולת הפחממות (שאינן סיבים).

השלב הבא  הינו החלפות.  הווה אומר לא להפחית צריכת מזון אך להפחית מוצר עשיר בסוכר בכזה שלא מכיל פחממות.

לדוגמה להפסיק צריכה של דגני בוקר, ולהחליף בביצה עם סלט דל פחממות.

במקום פסטה או אורז יש לצרוך סלט.

החלפה של סוכרים במוצרי מזון שאינם סוכריים כרוכה ביתרונות מיידיים של העדר עייפות, שפור ריכוז, יצוב של מצבי רוח, ופחות רעב.  בהמשך יש להתמיד בצריכה הנמוכה של סוכרים עד הגעה למצב של קטוזיס.  במצב זה ישנם יתרונות של שפור ריכוז, ירידה במשקל ושיפור של מטבוליסם.

 

« פוסט קודם
פוסט הבא »
פופולארי
חמשת סוגי האוכל הגרועים ביותר לאנשים עם דלקת מפרקים נוונית
כללי

חמשת סוגי האוכל הגרועים ביותר לאנשים עם דלקת מפרקים נוונית

ד"ר דרור רובינסון 11 בינואר 2020

דלקת מפרקים נוונית הינה נפוצה ביותר בהזדקנות. למעשה, היא כה נפוצה שיש הסבורים שהינה בלתי נמנעת בהזדקנות. למעשה נראה כי

סקירה יומית
עקבו אחרינו
Tweets by drorrobinson
תן לנו לייק
יתרונות בריאותיים של פטריות
קנאביס רפואי לכאבי גב
קטגוריות
  • דיאטה קטוגנית (7)
  • כללי (28)
  • מזונות מסוכנים לבריאות (4)
  • מניעת סוכרת (15)
  • תזונה נכונה (33)
כל הזכויות שמורות לד"ר דרור רובינסון
תנאי שימוש באתר   הצהרת נגישות
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסט
  • הקטן טקסט
  • גווני אפור
  • ניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכה
  • רקע בהיר
  • הדגשת קישורים
  • פונט קריא
  • איפוס