מאמר מעניין שהתפרסם לאחרונה ב International Journal of Antimicrobial Agents מתאר ריפוי של זיהום בקלוסטרידיום דיפיצילה על ידי שמוש בדבש מנוקה (Manuka Honey).
זיהום זה גורם לפגיעה במעי עם שלשול, וגורם ל-כחצי מיליון מקרי תחלואה בארצות הברית בשנה מהם כ 29 אלף מקרי מוות.
זיהום של קלוסטרידיום הינה סיבה שכיחה לתחלואה באנשים אשר מקבלים אנטיביוטיקה לזמן ממושך, הטיפול בזיהום הוא שינוי של סוג האנטיביוטיקה ולרוב התחלואה הינה ממושכת וכרוכה בירידה תפקודית ואי סדירות פעילות מעי.
דבש המנוקה הינו דבש מיוחד המיוצר לרוב בניו זילנד ונמכר בחנויות טבע.
מה הייחודיות של דבש מנוקה? Manuka (Leptospermum scoparium) דבש זה מכיל חומר הקרוי methylglyoxal (MGO+) זהו חומר שהינו בעל פעילות אנטיבקטריאלית ספציפית, ופעילות זו מתווספת לפעילות של כל דבש בגלל היפראוסמולריות וריכוז גבוה של מי חמצן.
כאשר קונים דבש מנוקה יש לשים לב לכך שיש ציון המדווח מה כמות גורם המנוקה במוצר המסוים ‘Unique Manuka Factor’ (UMF+). מוצר טוב הינו בעל ציון 20 ומעלה. ציון של 10 הינו מאפיין של מוצר ממוצע ומספיק טוב לשימושים של טיפול בפצעים וכו'.
בארץ קיים מוצר הקרוי MEDIHONEY שמכיל סיבי אצות ודבש מנוקה. כאמור יש לשים לב מה ריכוז הגליאוקסאל ויתכן בהחלט שעדיף הדבש הטבעי על המוצר התעשייתי.
כדאי לשים לב שדבש מנוקה טבעי הינו בעל צבע כהה מאוד הנובע ממקורו בשיח המנוקה.
שיח זה מכיל רמה גבוהה של דיהידרוקסיאצטון חומר הבסיס ליצירת הגליאוקסאל.
השימוש בדבש מנוקה טבעי נראה כיעיל במקרים של פצעים קשיי ריפוי וכן במצבים של עמידות חיידקים לאנטיביוטיקה (למשל במקרים של פצעים נרחבים בשוקיים במקרה של לימפוסטסיס).
היתרון של המוצר התעשייתי הינו נוחות השימוש והסטריליזציה של המוצר. זאת מוצר טבעי עשוי להיות יותר יעיל מבחינת ריכוז ה UMF.
שימושים נוספים לדבש המנוקה הינם – טיפול בפצעים בפה ודלקת חניכיים.
קיים ויכוח אם רצוי להשתמש בדבש זה לטיפול בסוכרת היות ומחד מדובר בחומר המכיל סוכר בכמות גדולה ומאידך יש ראיות מסוימות להורדה של רמות סוכר בדם בשימוש מתון בדבש המנוקה.
אין ספק כי דרוש מחקר נוסף כדי להגדיר טוב יותר את מטרות השימוש בחומר טבעי זה.