• Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • YouTube
  • LinkedIn
ד"ר דרור רובינסון – תזונה למניעת מחלות
  • דף הבית
  • אודות ד"ר דרור רובינסון
  • בלוג תזונה נכונה
  • צור קשר
  • דף הבית
  • אודות ד"ר דרור רובינסון
  • בלוג תזונה נכונה
  • צור קשר
ראשי » כללי » האם גלוטן יכול לגרום לדלקת פרקים?

האם גלוטן יכול לגרום לדלקת פרקים?

1 באפריל 2019 6:59

מדובר בנושא מורכב. הרי התזונה העיקרית של בני האדם כוללת לחם ופסטה ופחמימות. כמעט כל הפחמימות, אשר בשימוש כיום בתזונה של אנשים, מכילות גלוטן.

מה זה גלוטן?
גלוטן הוא תערובת של חלבונים המאפשר את התכונה של הדביקות של בצק – לכן נקרא בעברית דיבקן. החלבונים המרכיבים את הגלוטן הינם גליאדין וגלוטנין ומאפשרים יצירה של מעין רשת תלת מימדית בעת לישה של בצק.

לאחרונה הסביר ד"ר אוסבורן (הלוחם נטול הגלוטן) מארצות הברית כי התשובה הפשוטה הינה כן. הוא מביא מספר דוגמאות מעניינות ממחקרים שהתפרסמו בשנים האחרונות:
נראה כי מחלת צליאק – רגישות לגלוטן – לעיתים גורמת לתסמין של דלקת מפרקים ולחלק מהאנשים אשר חולים במחלת מפרקים דלקתית שנקראת ראומטואיד ארטריטיס יש למעשה אלרגיה לגלוטן
Reumatol Clin. 2011 Jan-Feb;7(1):27-9. Epub 2010 Jun 23

לאור ממצאי מחקר זה, נראה כי אנשים הסובלים מכאבי מפרקים מפושטים צריכים לעבור בדיקת דם לגבי האפשרות של רגישות לגלוטן.

מה פירוש הביטוי "כאבי מפרקים מפושטים"?
כאבים במפרקים שונים ללא חבלה, כאבים בגב, כאבים בצוואר, נוקשות מפרקים בעיקר בבוקר וכאבים בחשיפה לקור.
מחלת מפרקים אחרת שנגרמת לעיתים על ידי רגישות לגלוטן הינה דלקת מפרקים נודדת. מחלה זו לרוב הינה בטיפול של אורתופד או ראומטולוג (ראומטולוגיה היא תחום הרפואי אשר עוסק באבחון ובטיפול במחלות הקשורות במפרקים). בחלק מן המקרים נעשה בירור למחלות מפרקים דלקתיות שהינו שלילי (בדיקות כגון לטקס, ANA, משלים וכו'). ברוב מקרים אלו נמצאת עליה מתונה של רמת CRP בדם.

הטיפול השגרתי הינו לתת תרופות נגד דלקת כגון אתופן, ארקוקסיה וסלקוקס. הבעיה היא שתרופות אלו רק ממסכות את הכאב אך לא מעלימות את הסיבה לכאב. זה קצת דומה לכיבוי של מנורה שמזהירה על חוסר דלק במיכל הדלק והתעלמות מסימן האזהרה.

אחד הטיפולים שלאחרונה הוצג בספרות הרפואית הינה דיאטה נטולת גלוטן
Reumatizam. 2013;60(1):32-6)) כאשר תוארה נסיגה של התלונות לאחר 4 חודשי תזונה ללא גלוטן.
אפילו 'מלכת' המחלות האוטואימוניות – לופוס (זאבת בעברית) – נראה שקשורה לרעילות של גלוטן. לפני כעשור התפרסם דווח בספרות הרפואית כי ישנם נוגדנים לגליאדין במטופלים עם לופוס בעיקר אם עוקבים לאורך שנים אחר המחלה
J Clin Gastroenterol. 2008 Mar;42(3):252-5.

אומנם איננו יודעים כיום מה השכיחות של רגישות לגלוטן בחולי לופוס, אך נראה כי אם הינך סובל\ת מהתסמינים – מומלץ לבצע בדיקה גנטית לגבי אפשרות של רגישות לגלוטן.
יש להקפיד על בדיקה של שני הגנים הרלבנטיים HLA-DQ alpha 1 and beta 1 genes
בדיקות הדם השכיחות לנוגדנים לגליאדין אינן מגלות את כל התגובות האפשריות של מערכת החיסון לגלוטן ולכן לעיתים קרובות אינם מזהות רגישות לגלוטן.
חשוב לבצע את הבדיקה במעבדה מוכרת ורשמית.

פיברומיאלגיה:
זוהי מחלה אשר מייאשת את המטפלים והן את המטופלים היות ולעיתים קרובות ישנה אפשרות רק לטיפול (אשר יעיל במידה מועטה) ע"י התעמלות, טיפולים פסיכולוגיים ומספר תרופות אטיפיות (תרופות אנטי פסיכוטיות) שמקלות רק במעט על התסמינים.
זו הסיבה שלעיתים קרובות נוטה ד"ר דרור רובינסון לבקש, לפנים משורת הדין, מהיק"ר (היחידה לקנאביס רפואי) אישור לטיפול בקנאביס רפואי במצב זה. נראה כי התגובה האנטי דלקתית של צמח הקנאביס מאפשרת שיפור תפקודי בחולות פיברומיאלגיה (וגם במיעוט הגברי שנפגע ממנה).

לאחרונה פרסם ארגון אמריקאי בשם "הארגון לחברה ללא גלוטן" כי פיברומילגיה, לפחות בחלק מן המקרים, מגיבה להפחתה של גלוטן.

מחקר שהתפרסם לפני 5 שנים מצביע על קשר בין רגישות לגלוטן שאינה מחלת צליאק לבין פיברומיאלגיה. Rheumatol Int. 2014 Apr 12.

במטופלים בהם נשללה דלקת של צליאק במעי על ידי ביופסיה הסתבר כי ניתן להפחית את תסמיני הפיברומיאלגיה ולאפשר חזרה לתפקוד והפסקה של שימוש בנרקוטיקה על ידי מעבר לתזונה ללא גלוטן.

« פוסט קודם
פוסט הבא »
פופולארי
חמשת סוגי האוכל הגרועים ביותר לאנשים עם דלקת מפרקים נוונית
כללי

חמשת סוגי האוכל הגרועים ביותר לאנשים עם דלקת מפרקים נוונית

ד"ר דרור רובינסון 11 בינואר 2020

דלקת מפרקים נוונית הינה נפוצה ביותר בהזדקנות. למעשה, היא כה נפוצה שיש הסבורים שהינה בלתי נמנעת בהזדקנות. למעשה נראה כי

סקירה יומית
עקבו אחרינו
Tweets by drorrobinson
תן לנו לייק
יתרונות בריאותיים של פטריות
קנאביס רפואי לכאבי גב
קטגוריות
  • דיאטה קטוגנית (7)
  • כללי (28)
  • מזונות מסוכנים לבריאות (4)
  • מניעת סוכרת (15)
  • תזונה נכונה (33)
כל הזכויות שמורות לד"ר דרור רובינסון
תנאי שימוש באתר   הצהרת נגישות
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסט
  • הקטן טקסט
  • גווני אפור
  • ניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכה
  • רקע בהיר
  • הדגשת קישורים
  • פונט קריא
  • איפוס