מחקר חדש ומעניין מסביר כי אחד מתוספי המזון השכיחים ביותר במזון מעובד בישראל גורם לסוכרת.
מדובר בתוסף מזון שלרוב מסומן באחד מסימונים אלו:
E280 – חומצה פרופיונית.
E281 – סודיום פרופיונט.
E282 – קלציום פרופיונט.
E283 – פוטסיום פרופיונט
מדובר בחומצת שומן קצרה שיכולה למנוע גדילה של חיידקים במזון ולכן משמשת כחומר משמר.
במחקר נבדקה ההשפעה המורכבת של צריכה של חומר זה על עכברי מעבדה ועל בני אדם.
מסתבר כי חומר זה מעלה את ריכוז הגלוקגון בדם. גלוקגון הינו הורמון שנוגד פעולת אינסולין.
בגלל התנגדות לפעולת אינסולין נאלץ הלבלב להפריש כמות גדולה יותר של אינסולין, בהמשך נגרמת תנגודת לאינסולין ונטיה לעליה במשקל. התוצאה הסופית הינה פגיעה בפעילות הלבלב עד כדי התפתחות מחלת הסוכרת.
מעניין גם המנגנון של הפרשת הגלוקגון. אין המדובר בהפעלה ישירה של הלבלב על ידי הפרופיונאט אלא גירוי של המערכת הסימפטטית. המערכת העצבית הסימפטטית הינה מערכת שמופעלת בתנאים של סטרס.
אורח החיים המודרני והחשיפה לרעש, תאורה כחולה ממסכים וכן קרינה לא מייננת מרשתות סלולאריות ומכשירי חשמל שונים, כולם נוטים להפעלה מוגזמת של המערכת הסימפטטית.
השילוב של מצבי סטרס וכן רמת גלוקגון גבוהה נוטה לפגוע בפעילות האינסולין ומחיש את התפתחות מחלת הסוכרת.
אילו התערבויות מעכבות את המערכת הסימפטטית?
בעיקר הפחתה של מצבי סטרס וזאת על ידי מנוחה, מוזיקה מרגיעה וכן נשימות עמוקות.
טכניקות נשימה נלמדות בעיקר בשיטות של מזרח אסיה כגון יוגה, צ'י קונג וטאי צ'י.
נשימות עמוקות ואיטיות נוטות ליצור הפעלה של המערכת הפאראסימפטטית ועקב כך בצורה משנית לשיפור איזון של סוכר בדם.
כמובן יש להדגיש את החשיבות של מניעת צריכה של אוכל תעשייתי היות ויש לשים לב היטב לתוספים לאוכל התעשייתי שחלקם מסוכנים.