תסמונת עייפות בלוטת יותר הכליה נקראת באנגלית ADRENAL FATIGUE SYNDROME. ישנם ויכוחים האם בכלל קיימת תסמונת כזו כלל ועיקר.
מדוע ישנם ויכוחים כאלו?
מדובר בתסמונת קשה לאבחון. מרבית הרופאים לא מודעים לה ובבתי ספר לרפואה לא מלמדים את הנושא.
המילה באנגלית לבלוטת יותרת הכליה הינה אדרנל. אדרנל מזכיר את המילה אדרנלין היות וההורמון העיקרי המופרש מבלוטה זו הינו הורמון העקה העיקרי. בנוסף מופרש הורמון הקרוי קורטיזול. הורמון זה נועד להעלות את רמת הסוכר בדם.
מה המשמעות של שני הורמונים אלו?
אדרנלין דרוש לתגובה ההגנתית של 'לחימה או בריחה'. למשל כדי לברוח מסכנה מיידית יש צורך להפעיל את כל מערכות הגוף כולל נשימה, לב ושרירים באופן מקסימלי. אדרנלין אחראי על הפעלה כזו. כאשר אנשים נמצאים במתח תמידי הרי האדרנלין מופרש בכמויות גדולות. בעולם המודרני יש נטייה לבלוטת האדרנל לעבוד בייתר. זוהי הסיבה הראשונה לעייפות האדרנל.
קורטיזול נועד להעלות רמת סוכר. כאשר אנו אוכלים תזונה עשירה בסוכר הרי מופרשת כמות גדולה של אינסולין. אינסולין גורם לנפילת רמת הסוכר ואז יש להעלות שוב את הרמה על ידי קורטיזול. עקב כך נגרם עומס על בלוטת האדרנל ויש הפרשה מוגברת של קורטיזול. בסופו של דבר נקבל עייפות של הבלוטה. זוהי הסיבה השניה לעייפות האדרנל.
קורטיזול ושינה
רמת קורטיזול גבוהה גורמת בהכרח לרמת מלטונין נמוכה. מלטונין מגיע לשיא בערך בשעה 22:00 בלילה וגורם לנטייה לשינה. בו זמנית קורטיזול מגיע לשיא בין 4 ל 6 בבוקר וגורם להתעוררות. כאשר רמת המלטונין נמוכה – תהיה הפרעת שינה (אחד הטיפולים היעילים הינו טיפול בקנאביס מסוג אינדיקה).
יש לזכור כי כאשר רמת המלטונין נמוכה, לעיתים קרובות השינה תהיה לא מרעננת. שינה לא מרעננת גורמת לפגיעות גופניות כגון עייפות, חולשה, הפרעות זיכרון, בלבול ועוד. לעיתים קרובות המטופלים מקבלים כדורי שינה. לרוע המזל תרופות אלו יוצרות מצב של שינה שאינה מספיק עמוקה ואינה מרעננת. כדאי להימנע מצריכת תרופות אלו ככל שניתן ויש לשקול המרתן בתרופות המאפשרות שינה עמוקה כגון סירקאדין (או אפילו סם הקנאביס).
מה הסימנים ליתר פעילות של אדרנל
בטן גדולה, גוש שומן בעורף, רגליים דקות, ישבן שטוח. כאשר האדרנל נאלץ לעבוד ביתר הבלוטה נשחקת עם השנים. הסימנים הקליניים יופיעו כאשר יותר מ 80 אחוז מן הבלוטה נפגע.
סיבות לעייפות בלוטת יותרת הכליה
מצב עקה מתמשך. עקה יכולה להיות תנוחתית – גב עקום עם תת נקיעות של מפרקים. עקה יכולה להיות רגשית – מחשבות בלתי פוסקות, עייפות פיזית מתמשכת וכו'. עקה יכולה להיות כימית בגלל חוסר או עודף של חומרים שונים.
עבודה מאומצת בהחלט נוטה לגרום גם לעקה תנוחתית וגם לעקה רגשית.
סוכר גורם לקפיצות של רמת סוכר בדם. עקב כך עולה אינסולין וכנגדו עולה הקורטיזול. יותר מידי עליות כאלו יגרום בסוף לעייפות הבלוטה.
פעילות גופנית קשה מעל 130 גורמת להפרשת קורטיזול. יש לזכור כי פעילות גופנית מאוד מאומצת למשך יותר מ 45 דקות גורמת לעומס רב על הגוף.
הפרעות של פעילות בלוטת התריס גורמת לפגיעה ביכולת הריפוי. כאשר הורמון בלוטת התריס נמוך הרי היכולת לריפוי של בלוטת יותרת הכליה נפגעת.
שלוב של סיבות אלו גורם לעייפות של בלוטת יותרת הכליה.
סימפטומים
הפרעת שינה, עייפות בוקר, רצון לצרוך מלח, חולשה וקושי בביצוע פעילות גופנית.
תחושה של סחרחורת בכפוף לפנים והתיישרות מהירה או מעבר מהיר משכיבה לעמידה, הינה סימן אופייני לעייפות של בלוטת יותרת הכליה. בשפה רפואית זה נקרא תת לחץ דם תנוחתי.
כדי לקום לעמידה לחץ הדם צריך לעלות. כדי לעלות מהר יש צורך באדרנלין. אם הבלוטה עייפה התגובה תהיה איטית.
פתרונות
מדיטציה – מדיטציה היא פתרון שמסייע "לרוקן את הראש" ולהפסיק את המחשבות אפילו למספר דקות ליום.
ייצוב רמת הסוכר בדם – מעבר לתזונה קטוגנית ולאכילה פעם ביום או בתקופת זמן מוגדרת ביום כדי למנוע את טלטלות רמת האינסולין והסוכר בדם ועקב כך עומס על יותרת הכליה.
הקפדה על שעות שינה מסודרות (אפשר לשקול מתן סירקאדין אך לא תרופות אחרות. עדיף בכל מקרה מלטונין טבעי)
תוספי תזונה כגון דרנמין DRENAMIN מכילים ויטמין סי , ריבופלאבין, ניאצין, ויטמין B6
תוסף אחר הינו דרנוטרופין Drenatrophin PMG
תוסף זה מכיל תמצית אדרנל של בקר ומעודד יצור ההורמונים החסרים כדי לעודד פעילות יותרת הכליה.
חשוב לדעת לגבי משקאות אנרגיה כולל קפאין – למרות שלכאורה משקאות אנרגיה נותנים כח, הם למעשה מטילים עומס רב על האדרנל ולכן פוגעים בבלוטת יותרת הכליה.