כולנו מכירים את הדחפים הפתאומיים לאוכל מסוים. דחפים למזון אופייניים למשל בהריון כאשר מתעורר אצל האישה חשק למזון ספציפי אשר בנסיבות שאינן הריון היא אינה אוכלת כלל.
מאמר מעניין של כירופרקט ורופא טבעי בשם ד"ר גוקרס אשר סוקר מספר דחפים נפוצים למזון באנשים והסיבה להם.
דחף לאכילת ציפס או חטיפים מלוחים לרוב מייצג חוסר של מלח.
חוסר מלח הינו ביטוי אופייני לתסמין של עייפות האדרנל (תסמונת התשישות הכרונית). ירידת מלח גורמת לעליה בדלקתיות של הגוף, יכולה לשנות את רמת האלדוסטרון. רמת אלדוסטרון נמוכה גורמת להפרעה בשחרור מיצי קיבה.
כיצד ניתן להחזיר מלח לגוף?
השיטה היעילה ביותר הינה צריכה של ציר עצמות – הווה אומר מיץ שנוצר מבישול ממושך של עצמות בקר במשך 48 שעות או יותר על פלטת שבת. היתרון של נוזל זה הינו היותו עשיר בחומרים שחסרים לאחוז גדול מן האוכלוסיה כולל חומצות שומן, מלחים, יסודות קורט ומגנזיום.
אופציה אחרת הינה צריכה של אצות.
אופציה שלישית הינה שימוש במלח ורוד (הימלאיה). מלח זה מופק מסלעים בהימאליה ומכיל יסודות קורט. מעבר לכך בגלל טכניקת היצור אינו מכיל חומר נוגד התגיישות.
יש לשים לב כי המלח השולחני הרגיל מכיל חומר המוגדר כנוגד התגיישות (E535 נתרן פרוציאניד) והינו מסוכן לתפקוד מיטוכונדריות בגלל רכיב הציאניד. אומנם הכמות הנצרכת אפסית אך איני מכיר מחקרים שבדקו השפעה ארוכת טווח על תפקוד מיטוכונדריות, אומר ד"ר רובינסון.
משתנה |
מלח שולחני |
מלח הימאליה |
צבע |
לבן | ורוד |
הרכב כימי |
97 אחוז סודיום כלוריד | 97 אחוז סודיום כלוריד85 אחוז סודיום כלוריד |
חומרים נוספים |
תוספים שונים כולל נוגד התגיישות שמכיל לרוב ציאניד | 88 יסודות נוספים שרובם הינם יסודות חיוניים לתפקוד |
מגנזיום |
כמעט אינו מכיל | מכיל כ 5 אחוז מגנזיום |
השפעה על חומציות הגוף |
נייטראלי או חומצי | נוטה להבססה של הגוף |
השפעה על איכות שינה |
חסר השפעה | משפר שינה |
השפעה על איזון סוכר |
חסר השפעה או שלילי מעט | מיטיב איזון סוכר בגלל יסודות קורט |
צריכה של שוקולד ועוגיות שוקולד לרוב נובע מחוסר מגנזיום
צריך להבדיל מצריכת ממתקים בסעיף הבא.
חוסר מגנזיום הינו חסר נפוץ ביותר בישראל בגלל השימוש במים מותפלים. בארצות הברית ההערכה הינה כי 80 אחוז מאוכלוסיית המבוגרים סובל מחוסר של מגנזיום. בישראל המחשבה היא שמדובר באחוז גבוה יותר וחסר מגנזיום נקשר למחלות רבות כולל מחלות לב ומוות. חוסר מגנזיום הינו תופעה עדינה אך מורכבת. מגנזיום קריטי ליצירת אנרגיה, למניעת התכווצות שרירים, ליצור הורמונים ולמניעת דלקת. חוסר מגנזיום גורם גם לעייפות וחרדות (תופעות קלאסיות של אוכלוסיה מערבית).
איך ניתן להעלות את רמת המגנזיום?
מזונות רבים ובעיקר מתועשים אינם מכילים מגנזיום. ניתן להעלות מגנזיום על ידי צריכת קקאו, ועל ידי עלים ירוקים לא מבושלים ובעיקר עלים כהים כמו למשל קייל.
צריכה מוגברת של ממתקים וסוכריות לרוב נובע מחוסר כרומיום.
כרומיום הינו יסוד קורט שחסר ברוב המטופלים הסוכרתיים, לרוע המזל גורם לדחפים לאכילת מתוקים שנפוצים בסוכרתיים. צריכה של ממתקים גורמת לעליה חדה של אינסולין. דרך אגב גם צריכה של רוב הממתיקים המלאכותיים מעלה אינסולין.
כאשר האינסולין עולה – הסוכר בדם צונח במהירות. עקב כך נגרמת תגובת דחק ואז נוצר רעב. מעגל הקסמים גורם לאכילה מוגברת (זה אחד הסודות של אוכל 'זבל' – JUNK FOOD). בגלל כמות המלח השולחני שחסר יסודות קורט וכמות הסוכר – ככל שתאכל ממנו יותר, כך תהיה יותר רעב.
חוסר כרומיום גורם לעליה של רמות הסוכר בדם וכן למצב של חרדה. בעולם שלנו בו כל כך הרבה אנשים סובלים מחרדה יש מקום לשקול תוסף כרומיום לאנשים רבים, אומר ד"ר רובינסון.
באילו מזונות יש כרומיום?
ברוקולי, בצל לא מבושל, שעועית ירוקה, עגבניות, פטריות, קינמון וחסה רומית.
מדוע יש לנו דחף לאכול פיצה עם גבינה? מה הסיבה לדחף לאכול מוצרי חלב?
צריכה מוגברת ודחף לצריכה של מוצרי חלב נובע מחוסר של חומצות שומן חיוניות.
במשך שנים רבות למדנו ששומן זה רע ואין צורך בחומצות שומן חיוניות. דבר זה אינו נכון היות ולא כל השומנים דומים. ישנן מספר חומצות שומן שיש להן חשיבות רבה הן לבניה של המוח והן למניעת דלקת.
רוב המאכלים שאנו אוכלים ולמעשה כל האוכל המתועש מכיל חומצות אומגה 6. חומצות אומגה 6 הינן חומצות המעודדות דלקת ויש חשיבות רבה לאזנם על ידי חומצות אומגה 3 ואומגה 7.
לכן, בפעם הבאה שאנו נתקפים בדחף לפיצה מהבילה כדאי לזכור שמדובר קרוב לוודאי בצורך של חומצות שומן מסוג DHA EPA ועוד.
מהיכן ניתן לקבל חומצות שומן אלו?
לרוב, חומצות שומן אלו נעדרות מתזונה צמחונית. יש הסבורים שהעדר של חומצות שומן אלו הינה הסיבה להזדקנות המואצת הנצפית בחלק מן הצמחונים.
חומצות שומן כאלו מצויות בדגי ים שגדלים בים (לא מבריכות וחוות גדול), בבשר צאן, וביצים של תרנגולות הגדלות בתנאי חופש. כדי להשלים אותן בתזונה צמחונית יש חשיבות רבה לצריכה של שמן זרעי קנאביס (HEMP) או צ'יה או פשתן.
מדוע יש דחף לאכילת בשר אדום?
הדחף לאכול בשר אדום מאפיין לעיתים נשים בהריון או אנשים עם אנמיה בעקבות אובדן דם. מדובר בחסר של ברזל, ויטמין בי12 ו\או קרניטין.
חומרים אלו הינם קריטיים במהלך יצור אנרגיה בגוף ולתפקוד שריר הלב והשרירים של הגפיים.
השלמה של חומרים אלו יכולה להיות על ידי צריכת –
ספירולינה (סוג של אצה), אצות מסויימות, ירקות עלים כהים כגון קייל וכן כבד עוף או בקר. יש לשים לב שבשר קפוא מכיל כמויות נמוכות של חומרים אלו מסיבות שונות. ישנה עדיפות לכן לצריכה של בשר טרי ורצוי שגדל לא על מזון GMO כגון תירס.